You are here: Home / Speltips / Strategi och speltips för Candy Crush Saga

Strategi och speltips för Candy Crush Saga

Candy Crush Saga i telefonen är ett spännande strategispel. Förvånad? Då har du en härlig resa framför dig. Häng med på några snabba strategitips för detta superpopulära godisspel!

Candy Crush Saga är ett svenskt spel som har tagit världen med storm. Men många har en felaktig uppfattning om spelet som enbart ett färgglatt turspel, en bagatell. Vid första åsynen kan det verka så.

Vadå, kanske du undrar, är det inte ren slump hur många poäng man får? Nej, inte på något vis. Kan man vara smart och påverka slutresultatet? Ja i högsta grad.

Här kommer några grundläggande tips för hur du kan bemästra det här mot förmodan intelligenskrävande spelet.

Strategitips i Candy Crush Saga

Tips 1: Jaga värdefulla kombinationer

Som du vet går Candy Crush Saga ut på att föra ihop minst tre likadana karameller lodrätt eller vågrätt för att få bort dem och samla poäng.

Men att jobba på den nivån tar dig ingenstans!

Du måste ständigt vara på jakt efter de särskilt fina kombinationer som består av fyra eller fem karameller i rätt formationer. (Fyra på rad, fem på rad och fem i vinkel.)

Men det räcker inte med det – när du har skapat inslagna karameller, randiga karameller och krokofanter måste du hitta det bästa sättet att använda dem.

Tips 2: Kombinera specialkaramellerna

När du har skapat t ex en randig röd karamell kan du som bekant kombinera den med två röda för att få lite extra poäng.

Undvik det!

Visst, det ger lite fler poäng än att bara föra ihop tre röda, men det är inte vägen till framgång.

För att bygga riktigt fina poängsummor måste du skapa flera specialkarameller och slå kombinera dem med varandra.

DÅ börjar det hända saker!

För att verkligen maximera användningen av specialkarameller i den aktuella situationen, måste du veta exakt hur de olika kombinationerna reagerar.

En del sprängs uppåt, andra t sidan medan åter andra påverkar alla karameller av en viss färg, osv. Jag ska inte gå igenom det i detalj här, det får bli en senare artikel.

Tips 3: Se framåt

Man vet aldrig vad som kommer att ramla ner uppifrån, eller hur?

Rätt, men fel.

Du vet det aldrig exakt, men du kan göra vissa välgrundade gissningar. Till exempel kan du räkna ut VAR det kommer att trilla ner nya karameller.

Om du kan välja ska du förstås se till att det kommer nya karameller på ett ställe där du behöver det. Om det saknas en viss karamell för att avsluta en vacker kombo är det ju ingen vits att hämta nya karameller i andra änden av brädet (om du kan välja).

Se till att det ramlar ner så mycket nya karameller som möjligt i området omkring den möjliga kombon så är det bara en tidsfråga innan den rätta kommer och du kammar hem en stor en.

Jobba statistiskt

Det är en sak som du faktiskt vet om de nya karamellerna – ju fler som kommer, desto större chans att en av dem är röd, eller gul, eller grön osv.

På det sättet är Candy Crush Saga rätt likt det fantastiska skicklighetsspelet poker. Kortens ordning är okänd, slumpartad, men vi vet ändå en hel del om korten, t ex att det bara finns fyra av varje. Om jag kan se tre ess så vet jag att motspelaren omöjligt kan ha ett par i ess på handen.

Ofta kan du välja mellan att bygga en vågrät ELLER en lodrät kombo. Då är det fullt möjligt att en av dem är att föredra, för att den t ex ökar dina chanser att få ihop en värdefull kombo eller klara uppgiften i spelet.

Exempel: Du har fyra röda karameller ovanför varandra men en gul insprängd emellan och inga röda eller gula i närheten för att lösa upp dödläget.

Då kan det vara mycket fördelaktigt att få ihop en lodrät kombo någonstans i en kolumn intill, så att tre nya karameller dråsar ner bredvid din möjliga röda fyrstapel. En av de nya karamellerna kan bära på lösningen till alla dina problem.

Tips 4: Tänk efter före

Kom ihåg att varje drag ska vara motiverat. Släng ALDRIG iväg ett drag på chans! Då kan du lika gärna stänga av spelet och göra nåt vettigt. (Ibland kan det faktiskt vara en god idé oavsett.)

Saken är den, efter varje drag förändras brädet på sätt som du inte kunde förutse före draget. Om du glömmer att studera hela brädet före ett drag kan du missa den karamell som skulle ha gjort just den här omgången till den bästa någonsin i hela ditt liv.

Tänk på det! Och håll inne med klickarfingret några sekunder så du hinner kolla läget.

Undantag: Principen som beskrivs här gäller förstås inte vid tidsspel, alltså nivåer där du har begränsad tid. Även där måste du alltid leta efter de mest värdefulla kombinationerna om du ska bygga höga poäng, men du kan inte köra med både hängslen och svångrem när klockan tickar. Det finns en balans mellan noggrannhet och snabbhet som inte finns på de fria nivåerna.

Typer av nivåer i Candy Crush Saga

Fria nivåer

Nivåer: 1, 2, 3, 4, 5

I de här spelen finns det inga krav, bara ett visst antal drag som du kan använda efter eget huvud. Rätt strategi är enkel:

Ta det sakta och fint!

Efter varje drag, stanna upp. Andas. Ta dig tid att studera brädet. Har det dykt upp några nya möjligheter?

TIPS: Det finns inget läge där det kan löna sig att hasta fram dragen!

När du har sett en fin möjlighet och gjort upp en plan, kanske tre eller fem drag framåt, är det lätt hänt att man rutschar igenom planen från början till slut för att nå fram till belöningen.

Gör inte det!

Ta dig tid efter varje klick och se om du kan uträtta något bra MELLAN dragen i din vackra plan. Det kan alltid dyka upp några godbitar på en plats som inte påverkar din plan.

I sällsynta fall kan det till och med hända att det dyker upp något bättre än din ursprungliga plan. Då är det självklart bara att hugga! Gå på max. Kill your darlings. Sikta mot stjärnorna.

Ta bort all gelé

Nivåer: 6, 7, 8, 9, 10, 16, 18, 19

På de här nivåerna måste du få bort all gelé för att få någon poäng alls. Det spelar ingen roll att du har samlat ihop 300 000 poäng om du inte lyckas få bort all gelé. Det blir noll. Epic fail.

I början är det en stor fördel om du snabbt kan slå hål i geléväggen. För varje blockerad geléruta som öppnas upp för godisbitar ökar dina kombinationsmöjligheter och dina chanser att skapa specialkarameller och bygga höga poäng.

I slutet däremot måste du vara försiktig så du inte råkar slå ut den sista gelén innan du har maximerat din poängen. Mitt råd är att spara en geléruta så länge det går och fortsätter jaga fina kombinationer. Men se upp så att inte den sista gelén plötsligt blir oslagbar, då har du verkligen klantat dig och nivån kommer bli oavslutad.

Däremellan ska du leta febrilt efter värdefulla kombinationer medan du håller ett öga på att gelén minskar. Det är en mycket känslig balans mellan att klara uppgiften (ta bort all gelé) och att hitta värdefulla kombos.

Klarar du inte uppgiften får du inga poäng alls, men löser du uppgiften utan att maxa ut alla möjliga kombinationer får du för lite poäng. Också fail.

Talesätt: Den som inte failar har inte vågat!

Ta ner alla ingredienser till nedersta raden

Nivåer: 11, 12, 13, 14, 15, 17

Här gäller det att få ner alla ingredienser till nedersta raden, inga konstigheter så långt.

Problemet är bara att det kommer nya ingredienser hela tiden, och du är inte klar förrän du är klar. Ofta är det svårt nog att hinna med uppgiften, sen ska du ha utrymme för vackra kombinationer också.

Inte alls självklart! Det kräver både skicklighet och rutin för att leda till stora poängsummor.

Förtida avslut: Om du slutför uppgiften innan alla drag är slut, spelas de kvarstående dragen klart automatiskt (med fiskar osv) och ger en massa extrapoäng.

Det kan kännas mysigt, men i min erfarenhet ger det här mindre poäng än du kan dra in om du spelar alla dina drag till max och utnyttjar det du har lärt dig här.

Det är alltså bättre att spara lite gelé, eller spara en ingrediens, och försöka bygga värdefulla kombos. Detta gäller alla typer av uppdrag.

Tidsspel

Nivåer: 20, 27

Här måste det gå undan, men med finess. Du hinner inte leta ingående efter de bästa kombinationerna. Men att snabbklicka på allt du ser är inte heller gångbart.

Det gäller att hitta rätt balans mellan noggrannhet och snabbhet. Ingen kan tala om för dig vad som är lagom, du får prova dig fram.

Kasta rädslan överbord! Det är lätt att bli förlamad av vetskapen att klockan tickar. Men då är det kört. Vill du ha en chans att lyckas måste du möta din rädsla med öppna ögon och kämpa ner den. Bara när du är orädd kan du titta ut över brädet med säker blick och fatta smarta beslut i övergången från ett ögonblick till nästa. Bara då kan du krossa dina Facebook-vänner som säkert tycker det är lite jobbigt att klockan tickar.

Spela gratis

Notera att du kan få mycket höga poäng även om du spelar Candy Crush Saga gratis och avstår från att köpa några bonusar.

Det gäller bara att vara envis och upprepa nivåerna tills du får till det. Det gör väl inget om du måste spela en viss nivå hundra gånger innan du dominerar din Facebook-krets – att spela är ju ett nöje, eller hur!

Utmaning

Jag har nått drygt 12 000 poäng på nivå 1 utan hjälp av bonussymboler. Klarar du det? Med tålamod kommer det att gå.

Tips för bonussymboler

Eftersom jag har valt att spela Candy Crush Saga gratis har jag inga tips om hur du kan använda de olika bonussymbolerna.

You’re on your own, son (or daughter).

About Prof

Leave a Reply

Scroll To Top