You are here: Home / Speltips / Tevespel ett nöje för livet

Tevespel ett nöje för livet

Tevespel är fantastiskt. Miljoner människor älskar tevespel, även vuxna. Som jag. Visst finns det problem med tevespel, och det måste vi prata om. Men glöm för all del inte att prata om tevespelens framsida: Tevespel är så himla roligt.

Tevespel med andra

Jag föredrar multiplayer, alltså att man spelar med andra över nätet. Det finns inget som är så uppfriskande som att sätta sig en timme på kvällen, efter dagens värv, och spela några matcher TV-spel mot folk från hela världen. Det är ett rasande tempo, man hinner definitivt inte tänka på sina problem och bekymmer. Man rensar hjärnan. De här tevespelen har också det som är som är så charmigt med sport i allmänhet: skeendet är oregisserat. Man vet aldrig vad som kommer att hända, och ibland händer det fantastiska saker.

Våldet i TV-spelen

Mina favoriter bland TV-spel är i stort sett uteslutande de som kallas online shooters. Ja, det är den värsta sortens tevespel. Man springer runt och skjuter varandra. Det är våldsamt. Hur kan jag gilla det? Jag som inte bara är vuxen utan också en mycket, mycket fredlig och fridsam person?

Jag har funderat på det. Inte nog med att spelet handlar om att skjuta varandra, dessutom förekommer i en del tevespel en hel del explicit våld.

Faktum är att jag inte gillar det. När jag spelar The Last of Us på min PS4, mitt favoritspel de senaste åren, då blundar jag när de grövsta våldsscenerna utspelar sig. De är ju ändå inte en del av spelet. Bara något slags utsmyckning.

Där tycker jag utvecklarna på Naughty Dog har gjort fel. Våldet är opåkallat. Fyller ingen funktion. Och jag undrar om nån kan gå opåverkad av det. Mig har det gett mardrömmar vid ett par tillfällen. Och jag är vuxen.

Att våga leka

Varför spelar jag ändå? För att våldet ändå bara finns på ytan. Man spelar ju inte för våldet. Spelet handlar inte om våldet, eller om vapnen. Det som spelet går ut på är att smyga runt och överlista varandra. För mig är det mycket likt de lekar vi älskade som barn, när man smög runt i bostadsområdet eller skogen och försökte överlista varandra. Då lekta man krig, eller indianer och vita, eller röda vita rosen. Även de lekarna är våldsamma på ytan, men man hade ingen uppfattning om det alls. man bara lekte och hade kul.

Så är det nu också, när man spelar tevespel online. Vi sitter tio, eller sextio, personer och spelar spel tillsammans. Det är ingen som dör. Det är ingen som blir skadad. Det är ingen som blir hotad. Det är en mycket fredlig sysselsättning. Om man tittar under ytan.

Online shooter utan vapen – ja tack

Men våldet i tevespelen är ett problem. Om inte annat för mig, när jag ska förklara hur jag kan gilla tevespel. Jag skulle önska att det fanns riktigt roliga spel för flera spelare utan det våldsinriktade temat. Det finns en del ansatser åt det hållet, men jag har inte provat. Där har branschen en utmaning. Ge oss rafflande online shooters utan vapen!

Sen finns det ju mängder av spel utan våld, det ska man ha klart för sig. Sportspel, musikspel, pusselspel, med mera. Men de är inte lika rafflande.

About Prof

Comments are closed.

Scroll To Top